Behandelingen \ Bewegen met COPD

Bewegen met COPD

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor onder meer chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijn naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen.

Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

Mensen met COPD worden door inspanning benauwder, bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden. Dat weerhoudt ze ervan om in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. 

 

Beweegprogramma:

Tijdens ons beweegprogramma COPD helpen wij u om deze spiraal te doorbreken. U werkt samen met een van onze fysiotherapeuten om gezond en verantwoord te bewegen.

Drie stappen naar gezond bewegen.

Stap 1. Het eerste gesprek, hierin wordt aandacht gegeven aan uw klachten en worden uw persoonlijke doelen besproken. U krijgt een aantal vragenlijsten om in te vullen en er volgt een beweeg-ervaringstest en een aantal gezondheidstesten.

Stap 2. U stroomt in, in het beweegprogramma. U traint in een groep van maximaal 5 personen. In 12 weken doorloopt u een persoonlijk trainingsschema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Het belangrijkste is dat u weer plezier krijgt in bewegen.

Stap 3. Na 12 weken kijkt onze fysiotherapeut met u naar de resultaten van het beweegprogramma en in welke mate u verbetering merkt in uw dagelijks leven. Samen bespreken we welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.

 

Meer informatie over COPD en astma vindt u hier http://www.novartis.nl/aandoeningen/astma.shtml

Waar kunnen we je mee helpen?

Stuur ons een bericht met uw probleem.
Voor een afspraak kunt u het best bellen.
Bedankt! We hebben uw bericht ontvangen en nemen zsm contact met u op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.