Specialismen \ DRY NEEDLING

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij een 'droge naald' in een triggerpoint geprikt wordt om deze te laten ontspannen. Triggerpoints zijn lokale verhardingen in een spier die klachten op kunnen wekken. Ze worden ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints kunnen langdurige pijnklachten met uitstraling geven. In elke spier kunnen triggerpoints ontstaan en iedere triggerpoint heeft zo zijn eigen uitstralingsgebied. Hierdoor kan er pijn optreden op een andere plaats dan waar de triggerpoint eigenlijk zit. Pijn is echter niet het enige probleem dat triggerpoints kunnen veroorzaken, ook klachten als vermindering van kracht en stijfheid kunnen het gevolg zijn.

 

Triggerpoints kunnen door lichamelijke overbelasting van spieren veroorzaakt worden, maar ook door psychische klachten. Voorbeelden van lichamelijke overbelasting zijn een verkeerde houding, het langdurig statisch aanspannen van spieren, het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging en kortdurende zware inspanning. Ook (kleine) lichamelijke afwijkingen zoals platvoeten of een beenlengteverschil kunnen tot triggerpoints leiden. Voorbeelden van psychische oorzaken zijn stress, het opkroppen van gevoelens en een verhoogde werkdruk.

 

Wanneer het naaldje in een triggerpoint gaat, spant de spier zich plotseling aan en dit kan wat gevoelig zijn. Daarna ontspant de spier zich. Het is de bedoeling dat hiermee de lokale verharding in de spier opgeheven wordt. Hoe langer de klachten bestaan, hoe groter de kans dat de triggerpoints niet tot één spier beperkt zijn gebleven. Het kan dus nodig zijn om meerdere triggerpoints in één behandeling aan te pakken.

 

Het inbrengen van de naald voelt u bijna niet. Wanneer een triggerpoint aangeprikt wordt, dan kan dit wel gevoelig zijn. Sommigen beschrijven dit als een krampgevoel of een elektrisch schokje. Na het prikken is de verbetering van pijnklachten of beweeglijkheid de ene keer direct merkbaar en de andere keer kan dit ook pas de volgende dag zijn. Ook kan er soms een wat beurs of blauwe plek gevoel ontstaan na de behandeling. Door middel van het rekken van de spieren en in beweging te blijven trekt het beurse gevoel over het algemeen snel weg.

Waar kunnen we je mee helpen?

Stuur ons een bericht met uw probleem.
Voor een afspraak kunt u het best bellen.
Bedankt! We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.