Specialismen \ Voetgerelateerde klachten

Voetklachten komen bij 22-25% van de  volwassenen voor en neemt toe met het stijgen van de leeftijd. In de afgelopen jaren is er meer onderzoek gedaan over het functioneren en trainen van de voetspieren. De diepe en oppervlakkige voetspieren zorgen voor stabiliteit en het sturen van bewegingen van de voetboog. Dit stabiliserende systeem van de voet bestaat uit drie subsystemen:

1.           Het passieve subsysteem: botten, ligamenten en kapsel.

2.           Het actieve subsysteem van spieren en pezen. Onder te verdelen in:

-            lokaal stabiliserende spieren: de intrinsieke (diepe) voetspieren.

-            globale spieren voor beweging: de extrinsieke (oppervlakkige) voetspieren

3.           Het neurale subsysteem: informatie afkomstig van de zenuwen.

Als deze subsystemen niet goed samen functioneren, kan het de voet overbelast raken doordat er abnormale bewegingen kunnen plaatsvinden. Bij langdurige of herhaaldelijke stress op één of meerdere subsystemen kunnen voet gerelateerde klachten ontstaan als hielspoor, maar ook knie, heup of rugklachten.

Wetenschappelijk is er bewijs dat de voetspieren getraind kunnen worden en dat daarmee de voet- en grote teenstand verbeterd kunnen worden. Het doel van voetentraining is om de voetvorm en -functie zo goed mogelijk te herstellen dan wel verbeteren.  Het activeert de voeten, verbetert de houding en resulteert in minder (pijn)klachten.

Waar kunnen we je mee helpen?

Stuur ons een bericht met uw probleem.
Voor een afspraak kunt u het best bellen.
Bedankt! We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.